JAPANSKA KNIVAR
Den vanligaste traditionella japanska knivarna är deba- och sashimiknivar och är alltid enkelslipade, d.v.s. knivarnas egg är bara slipade på ena sidan av bladet. En kniv slipad på detta sätt presterar bättre när det gäller att skiva tunt. Likna det vid ett stämjärn eller en hyvel. När du skall avskinna en laxsida nästa gång, testa en enkelslipad kniv. Den konstruktionen vill framåt när kniven vilar på underlaget, medan en dubbelslipad kniv vill igenom skinnet lika gärna som genom köttet. Detsamma gäller när kniven vilar mot ryggbenet på en fisk vid filéande. En enkelslipad kniv är gjord för höger- respektive vänsterhänta matlagare.
KNIVAR I VÄSTERLÄNDSK STIL
Japanerna gör många saker, både japanese-style och western-style. Detta gäller även knivar. En western-style kniv är slipad på båda sidorna och ser ut som en europeisk eller västerländsk kniv. Exempel på japanska knivar i western style kan vara MAC, Satake, Zanmai och Global m.fl.