HAMRAD KOLSTÅLSPANNA / BLUE CARBON STEEL
Satake hamrad kolstålspanna håller hela livet om du sköter den rätt. Pannan är förbehandlad och behöver inte brännas in. Kolstålet tål höga temperaturer och ger en riktigt fin stekyta. Fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion och i ugn.
Kolstålspannor är suveränt för all sorts stekning – grönsaker, fisk & kött. Den tål ugnstemperaturer upp till 250° och har likvärdiga egenskaper som gjutjärn, men klart lägre vikt. De är väldigt tunna och kolstålet rör sig vid upphettning och avsvalning, det är naturligt och normalt att pannorna slår sig en aning. Det påverkar inte de goda egenskaperna.
- 2 mm kolstål
- Förbehandad
- Handtag i rostfritt stål
- Ø 24 cm
Ladda ner Skötselråd SVE / ENG här.
Satake Kolstålspanna är färdiginbränd och är klar för användning efter en första diskning; koka upp vatten i pannan och låt koka några minuter. Diska därefter ur pannan med en svamp och lite diskmedel. Skölj och torka väl. Pannorna blir bättre och bättre med en naturlig nonstick-funktion desto mer man använder dem. Eftersom de är så tunna så slår de sig ofta när de värms och går tillbaka när de svalnar, det är helt naturligt att en kolstålspanna slår sig.
Skötselråd: Kolstål är känsligt för fukt, låt därför aldrig pannan ligga i blöt. Handrengör och skölj pannan i varmt vatten. Handtorka noga direkt. Botten på pannan blir brunaktig och lätt flammig, det är som det ska. Är det stora, hastiga temperaturförändringar kan botten bli ojämn. Hetta därför upp pannan varsamt till önskad temperatur.
Efter användning - låt pannan svalna innan den rengörs. Tillagning av produkter med hög syra rekommenderas ej då pannans naturliga skyddslager försämras. Vid användning av induktionshäll, använd aldrig boost-effekt, pannan hettas upp för hastigt. Boost är endast till för att koka upp vatten. Häll aldrig kallt vatten i en varm panna. Kolstålspannan får ej diskas i diskmaskin.
Rengöring görs i varmt vatten med en diskborste. Diskmedel ska undvikas. Handtorka stekpannan noga direkt efter rengöring.
Repor och färgförändringar påverkar inte stekpannans prestanda.
Inbränning kan göras vid behov. Tycker ni att det blivit lite fläckar där råvaran bränner fast och non-stickeffekten avtagit så går det utmärkt att åter bränna in pannan. Följ instruktionerna nedan, var aktsam då pannan och oljan blir väldigt het!
BRÄNNA IN KOLSTÅLSPANNA PÅ SPISHÄLL
Diska ur pannan noga och torka den noga, viktigt att inga fläckar finns kvar, likaså ingen vätska.
Hetta upp pannan till medelvarm, detta öppnar upp porerna i pannan och dessa ska vi alltså smörja och fylla med olja och bränna in.
Olja in den varma pannan med ett riktigt tunt lager rapsolja. Använd en riktigt bra skyddshandske eller en pincett för att inte riskera brännskador.
På spisen ser man lätt när det börjar ryka, vilket är bra och viktigt. Gör man processen i ugnen så får man enklare en jämn inbränning, men då syns inte röken lika lätt och därför är det viktigt att vet rykpunkten för just den oljan du använder. Är rykpunkten 200°C så måste ugnen vara något över den temperaturen. Tänk på att handtagen riskerar att missfärgas om de är i ugnen på över 220°C under en längre tid.
Rapsoljan rykpunkt är 204°C vilket är viktigt att ha koll på då vi måste lägga oss strax över rykpunkten för inbränning. Använder ni er av en annan olja så se till att ni tar reda på rykpunkten först. Undvik Olivolja och Kokosolja då smakerna är aningen för kraftiga för stekpannan och kommer att sätta karaktär på maten som sen ska lagas.
Sätt plattan på medelvärme och vänta på att det börjar ryka och botten börjar bli lite brun. Torka av den rykande heta pannan med papper. Ta nytt papper och ny olja och smörj åter in pannan och upprepa processen. Bränn in oljan igen tills det ryker. Höj gradvis temperaturen under hela processen. Torka, olja in, hetta upp till rök och torka ur tills pannan har en mörkt bränd inre yta.
Se till att arbeta även med sidorna under hela processen. På induktionsspis så blir det svårt att få den naturliga non-stick-effekten ända upp på sidorna. På gasspis är det enklare då du enkelt kan tilta/vinkla pannan så att även sidorna bränns in.
Processen kan upprepas när som helst vid behov, då ni tycker att non-stick-effekten börjar avta. Det är därför kolstålspannor är så otroligt uppskattade, de håller väldigt länge, det är naturligt material och ändå får man upplevelsen av riktigt bra non-stick.